Atunci cand mergem intr-o clinica medicala pentru a face analize la sange, vedem dese ori medici, asistenti medicali, infirmieri, dar aproape niciodata nu-i observam pe cei ce lucreaza in asa numitul laborator medical. Poate te-ai intrebat de multe ori cine sunt ei si ce mai exact fac in laborator, in spatele usilor inchise?
Profesionistii care sunt responsabili pentru analizarea intregului material biologic in vederea descoperirii posibilelor anomalii sau a eventualelor boli sunt denumitifie tehnicieni medicali de laborator, fie asistenti medicali de laborator. Indiferent de titlu, toti au un lucru in comun, efectueaza teste de laborator pentru a ajuta doctorii sa diagnosticheze problemele organismului uman. In timp ce fisa postului poate suna destul de simpla, exista, de fapt, o multime de treburi de facut in laborator. Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai interesante curiozitati despre un laborator medical.
Oamenii de stiinta din laboratoarele medicale sunt profesionistii care efectueaza diverse teste in laboratoarele medicale. Scopul activitatii lor este de a ajuta medicul sa ajunga la un diagnostic al starii pacientului prin evaluarea probelor si efectuarea testelor adecvate. Locul de munca necesita un nivel ridicat de dedicare, deoarece schimburile de noapte si munca in week-end sunt destul de frecvente.
Practic, orice lichid sau tesut corporal este prelucrat intr-un laborator medical. Volumul de munca este nesfarsit, deoarece toate tipurile de probe umane vin in acest loc. Tehnicienii din laboratoarele medicale analizeaza aproape tot ce este nevazut, dar face parte din corpul uman nevazut. Ei examineaza toate tipurile de mostre, dar cea mai mare parte a muncii lor se invarte in general in jurul unor lucruri precum: analizarea proteinelor si a enzimelor pentru a vedea cum functioneaza sistemele principale de organe (adica ficatul, inima, rinichii, pancreasul si asa mai departe), examinarea celulelor sanguine pentru a evalua daca aveti o infectie bacteriana sau virala, leucemie sau anemii., cautand toate cele patru principale categorii de microorganisme - bacterii, ciuperci, paraziti si virusi pentru a determina care dintre acestea poate provoca o eventuala infectie, dar si determinand grupa de sange si compatibilitatea acesteia pentru a se asigura ca, in cazul in care este nevoie, obtineti produsele corecte de transfuzie pentru a minimiza reactiile periculoase.
Ce este deosebit de interesant este faptul ca medicii se bazeaza pe analizele celor din laborator pentru a da diagnostice. Chiar daca la prima vedere am putea crede ca medicii sunt cei care au toate raspunsurile, adevarul este ca mai mult de 70% din deciziile medicului se bazeaza pe rezultatele de laborator.
Testele de laborator joaca un rol crucial in detectarea, diagnosticarea si tratamentul bolilor. Oamenii de stiinta din laboratoarele medicale preleveaza mostrele fluidele corporale sau tesuturile pacientului si le analizeaza pentru orice neregularitate. Sunt utilizate pentru testare microscoape, analizoare chimice si alte instrumente de inalta tehnologie, cum ar fi contoarele de celule. Responsabilitatea cercetatorului de laborator medical se extinde de la analiza si pana la interpretarea rezultatelor testelor.
Oamenii de stiinta din laboratoarele medicale efectueaza o gama larga de teste complexe pentru a ajuta medicii. Ei evalueaza esantioanele de sange si identifica potrivirile pentru transfuzii. Cercetatorii chimici din laboratorul de chimie analizeaza continutul chimic si hormonal al fluidelor corporale. Unii cercetatori de laborator se specializeaza in evaluarea celulelor.
Un spital fara un laborator de analize nu ar putea sa existe. Laboratoarele sunt esentiale pentru determinarea diagnosticelor pacientilor, gestionarea bolilor si a terapiei de catre pacienti au nevoie si depistarea unor conditii specifice.
Lucrul intr-un laborator de analize medicale inseamna in fiecare zi o surpriza – in esenta, orice slujba medicala este putin previzibila. Tehnicienii din laborator au o multime de lucruri de facut in fiecare zi. Puteti lucra in mai multe departamente sau puteti alege sa va specializati in cadrul unuia singur. Aceasta meserie vine cu o multime de oportunitati si nu devine niciodata plictisitoare.
Cerinta minima de educatie pentru o astfel de meserie este o diploma de licenta in domeniul tehnologiei medicale, care ofera cursuri de specialitate relevante pentru functiile clinice de laborator, pe langa discipline precum chimia, biologia si microbiologia. Cursurile, de asemenea, expune studentii la concepte de management si aplicatii informatice. Asistentii medicali de laborator pot lucra in spitale sau in laboratoarele din sectorul privat. De asemenea, firmele farmaceutice pot angaja personal cu experienta pentru dezvoltarea de noi produse. Sunt disponibile si oportunitati de angajare in institutele de cercetare, in timp ce unii pot lucra in laboratoarele de medicina criminalistica.